Domburg clubhouse and dinghy dock

Domburg aan de Suriname rivier We liggen aan een van de tien meerboeien, een endje varen van de aanlegsteiger. Piet Heijn heeft terwijl ik naar Paramaribo ben om in te klaren, het rubberbootje opgeblazen, het motortje er aangehangen. Bij het instappen trapte hij min of meer door de bodem. Wat bleek de lijm van de bodem heeft losgelaten. De warmte?? Gaby de beheerder van de faciliteiten hier, de meerboeien, het cafeetje en de faciliteiten hier zei dat mijn bootje al het derde was in drie weken, waar dit gebeurde. Het probleem is dat je in Suriname geen twee componenten pvc lijm kunt kopen. Komt dus op de boodschappen lijst van Saskia. En er staat al zo veel op die lijst. Er moet al een extra koffer mee met spullen.

Parbo story timeDe Suriname rivier is een snel stromende bruine rivier met zoet en zeer zanderig water. Je kan er dus niet in zwemmen, bovendien kan ik de watermaker niet gebruiken vanwege het zand. Moet dus water halen aan de wal, een heel gedoe. Gelukkig heb ik tijdelijk een bootje kunnen lenen, want zonder ben je “opgesloten” aan boord en afhankelijk van een vriendelijke medezeiler die je mee naar de wal neemt, onnodig te zeggen dat dat reuze onhandig is.

 

Domburg corner storeIk heb een papieren kaart van de Suriname rivier, die niet al te veel gegevens verstrekt. Gecombineerd met navionics op mijn ipad en mijn boord computer met open cpn, kom je er wel. In Gambia had ik ook een papieren kaart van de rivier. Erg vermakelijk was de volgende tekst uit de pilot van the river Gambia: ”The river is covered by Admiralty chart no.608 en 609, (beide kaarten had ik aan boord). The latter is somewhat out of date as the section above Kuntaur has not been surveyed since 1826. However the main part of the river was surveyed in 1941, with some sections checked in 1962 and is reliable for navigational purposes as far as Georgetown.” En wij in Nederland krijgen wekelijks de BaZ per mail binnen. De Berichten aan Zeevarenden met alle veranderingen op zee en binnenwater, dus als je het netjes bijhoudt zijn je kaarten altijd up to date, hoewel er natuurlijk altijd beweging zit in de zee en de bodem van de zee. Mijn kaarten van de Gambia rivier heb ik overigens aan Kunta gegeven. Hoewel hij bij de marine werkt, hebben ze amper kaarten. Hij was er erg blij mee.

Domburg corner storeIn Domburg liggen we met wat oude bekenden, mensen die ik ben tegen gekomen onderweg. Het is gezellig. Iedereen met zijn verhalen en ongemakken. Ook wordt er gefilosofeerd wat nu het beste broodbakrecept is, en vooral wat dan het minste tijd kost. Ik heb een recept van Klaas van der Vloed, dat prima brood geeft. Het voorbereiden kost niet al te veel tijd, maar het moet 2x rijzen en dat kost tijd. Daarna moet het gebakken in de wonderpan. Het fornuis is net te klein of de pan te groot, zodat je iedere 5 minuten de pan een stukje moet draaien en dat 7x is inmiddels mijn ervaring. Ik turf de 5 minuten want anders ben ik onherroepelijk de tel kwijt. Het brood is heerlijk en heeft door de pan de vorm van een tulband. Ik heb vandaag 2 broden gebakken een voor de mensen van wie ik het bijbotje heb geleend en eentje voor mezelf. Het is wel een warme klus, het regent nogal veel en vaak met veel wind, dan moeten bijna alle luiken en raampjes dicht. Gevolg de temperatuur stijgt nog een paar graden tot meestal 33/34 graden. Het is bijna niet uit te houden.

Jet Key, SYMorningGlory