Suriname – Domburg en Paramaribo

Anchorage/mooring in DomburgOnze eerste ochtend in Suriname (we liggen voor anker voor het River Breeze resort in Domburg) verloopt enigszins brak… Gisteren avond (kerst avond) zijn we aangekomen en was er een heerlijk welkom door de andere boten. Het was een erg gezellige avond.
Eerste kerstdag is er een gezamenlijk kerstdiner op het resort en tweede kerstdag wordt er gezamenlijk gebarbecued. Het is fantastisch om iedereen weer te zien en de ervaringen van de oversteek uit te wisselen.

Anchorage/mooring in DomburgDe dagen tussen kerst en oud-en-nieuw staan (zoals altijd) in het teken van bijslapen en uitrusten. We kunnen niet ontkennen dat we wel wat dagen nodig hebben gehad om van ons oversteekavontuur te bekomen. Maar er is ook tijd om van Suriname te genieten. We bezoeken Paramaribo en verblijven bijna dagelijks in het zwembad bij het resort. Coen is een echte waterrat en dat is voor ons oppassen geblazen. Coen springt zo het water in, of hij nou zijn zwembroek (en bandjes) aanheeft of niet. Na een paar dagen zwemt hij met bandjes als een hondje vrij door het zwembad.

Oud-en-nieuw is nogal een dingetje in Suriname. ’s Morgens vroeg vertrekken we met een korjaal naar Paramaribo om het feest mee te vieren. De Surinamer viert oud-en-nieuw vooral overdag, en dan heb je natuurlijk niets aan siervuurwerk. Door de Surinaamse equivalent van de P.C. Hoofdstraat worden alle duizendklappers uitgerold en aan elkaar geknoopt. De matten worden nog voor twaalf uur aangestoken en met een oorverdovend kabaal barst het feest los.

Anchorage/mooring in Domburg’s Avond halen we Henk, Edith, HP en Jeannet op vanaf het vliegveld. De komende twee weken zullen we met z’n zevenen in een huisje verblijven in Domburg, erg gezellig. Er heerst een jetlag en iedereen is moe, dus de echte jaarwisseling missen we ;). Gelukkig wordt het nieuwjaar ingeluid door een gezellige borrel met een boten-playback-show. Jeannet valt met haar neus in de boter en mag zo aanschuiven bij de Linda, Roos & Jessica act.

Anchorage/mooring in DomburgDe volgende dag verkennen we met elkaar Paramaribo. We drinken een lekkere koffie bij Zus en Zo, lopen door de Palmentuin, bezoeken Fort Zeelandia, struinen langs de Waterkant en hebben een heerlijke westerse lunch bij “de Waag”. Suriname kent een aantal grote supermarkten waar Nederlandse producten verkocht worden. We bieden aan om boodschappen te doen, zodat we gelijk even kunnen verkennen voor de aankomende proviandering van Freya. De supermarkt is nog fijner dan we gedacht hadden en we verliezen ons in de schappen; met het schaamrood op de kaken komen we na anderhalf uur terug bij de auto. Wat een luxe om weer in een grote, goede supermarkt boodschappen te doen.

Anchorage/mooring in DomburgLater die week snuiven we meer Surinaamse cultuur op bij de Jodensavanne, “Blaka Watra”, Fort Nieuw Amsterdam en bezoeken we meerdere plantages. Ook is een er heuse voetbalwedstrijd georganiseerd. “Team Nederlandse Zeilboten” tegen de lokale sterren van de “Domburgse Sport Bond”. We verliezen kansloos met 5-1, maar hebben het geweldig naar ons zin. Als de pot afgelopen is, en iedereen weer op huis (of boot…) aangaat, spelen de lokale mannen nog een potje en zien we dat ze ons nog gespaard hebben.

Het is erg gezellig met z’n zevenen. Coen geniet van alle aandacht van Opa en Oma, Oom HP en Tante Jeannette.  Maar helaas, op 12 Januari komt ook aan dit feest weer een eind. Het bezoek vertrekt terug naar Nederland en wij maken ons op om weer aan boord van Freya te gaan wonen. Voordat we weer vertrekken uit Domburg, huren we nog een 4×4 om naar het natuurpark “Brownsberg” te gaan. Aangekomen bij Brownsberg begint het feest pas echt. Het asfalt (of wat ervan over was) houdt op en we rijden bergop over een glibberige blubber weg. Fantastisch!! Brownsberg is een mooi natuurpark. We maken een mooie wandeling naar de waterval en genieten van de prachtige natuur.

Anchorage/mooring in Domburg’s Avonds komen we voldaan terug aan boord van Freya en maken we ons op voor het vertrek vanuit Domburg. Op naar de Commewijne Rivier!


Suzan en Mark, Freya